SAT-AN Frič: Na mistrovství Evropy to pro nás je o jednom zápase, v Kladně pak o zbytku ligy

V neděli vstřelil gól Slavii a dnes už je v Belgii. David Frič, jediný reprezentant v dresu kladenského SAT-ANu, zítra vstoupí do bojů na futsalovém mistrovství Evropy v Antverpách. Česká reprezentace se utká o postup do čtvrtfinále s Chorvaty, poté je čeká jeden z favoritů Španělsko. „Frigo“ krátce před šampionátem poskytl Listům rozhovor.

David Frič (Foto: KL)

David Frič (Foto: KL)

Poslední přátelské utkání před Evropou jste nejen neodehrál, ale ani jste se neobjevil v týmu. Překvapila vás o týdne později nominace do Belgie?

Jak se to vezme. Jsem příjemně překvapený, ale také jsem o nominaci hodně bojoval na soustředění reprezentace v Kadani minulý týden. tam jsem si hodně věřil a vyšlo to.

V pátek českou reprezentaci čeká klíčový duel v tříčlenné skupině. V ní by měli skončit na prvním místě aspiranti na celkové vítězství Španělé. O druhé postupové místo se poperete s Chorvatskem. Teoreticky vás jediná výhra posune do čtvrtfinále, porážka znamená cestu domů. Jak přejet Chorvaty?

Prakticky celé soustředění jsme se připravovali právě na tenhle zápas. je to paradox, ale právě vítězství nad Chorvatskem rozhodne o tom, jestli pro nás bude evropský šampionát úspěšný, nebo neúspěšný. Chorvatům koneckonců máme co vracet, z posledního mistrovství u nich. Střetnutí s nimi neproběhlo právě v ideální atmosféře. A jak jsou v současné době silní? V sestavě mají pět vynikajících hráčů na úrovni nejlepší evropské špičky, zbytek je průměrný. I poroto věřím, že jsme se na ně po taktické stránce dobře připravili. Každý soupeř je totiž hratelný a Chorvaté navíc nejsou z kategorie top týmů.

Vraťme se bleskově k posledním výkonům kladenského týmu v lize. Po novém roce jste prohráli dva zápasy za sebou, ve kterých jste byli favority. Co se děje se SAT-ANem?

Zřejmě nám uškodila přestávka na konci roku. Před ním jsme hráli dobrý futsal a dostali se až na čtvrté místo. Mám pocit, že pořád žijeme v nějakém uspokojení a jen pomalu si uvědomujeme realitu, že už prostě tak lehce nevyhráváme. Buď hrajeme dobře, ale nebojujeme, nebo makáme a nedaří se nám hra. To byly zápasy s Mýtem a se Spartou. V tom posledním, se Slavií jsme první poločas odchodili a pak to byl z naší strany zmar. Dostáváme hodně laciných gólů a na ty své se hrozně nadřeme. Takhle se hrát nedá za nikoho, natož za SAT-ANy. Ve zbylých zápasech ligy musíme zase vyhrávat.